Dnes si představíme 10 tradičních nápojů, které si můžete vychutnat na horách. Lyžařská sezóna se blíží a my už se můžeme těšit na slunění na sněhu s drinkem v ruce. V chladnějším počasí je důležité se zahřát i „zevnitř“, ale pozor na alkohol, sice se na sjezdovkách podává, ale na na lyže rozhodně nepatří. Pojďme se podívat na tradiční nápoje na horách u nás i v zahraničí.
Bombardino
Oblíbený italský nápoj, který vznikl ve středisku Livigno. Je to kalorická bomba tvořená z jedné poloviny italských alkoholickým nápojem Advocaat (velmi podobný vaječný koňak) a z druhé poloviny brandy. Servíruje se se šlehačkou a někdy sušenkou.
Grog
Grog se připravuje z vařící vody a rumu. Podává se s plátkem citrónu a podle chuti se doslaďuje cukrem. U nás se podává velmi často v zimním období hlavně na vánočních trzích.
Svařák
Svařák má svou historii až v antickém Římě. Víno se pilo na mnoho způsobů a Římané do něj přidávali různé koření. Dnes je svařák tradičním nápojem v Německu, Rakousku i Švýcarsku, ale u nás také neodmyslitelně patří i k vánoční atmosféře. Připravuje se svařením vína s kořením, aby krásně vznikla chuť.
Jägertee
Tradiční horský rakouský nápoj je kombinací rakouského aromatického rumu Stroh a černého čaje. Nápoj je typickou rakouskou specialitou a může být vyráběn pouze ze speciálního rumu Stroh. Dochucuje se cukrem, skořicí a hřebíčkem, aby byla chuť opravdu vyladěná.
Horká čokoláda
Horká čokoláda je sladká tečka po obědě i jen tak na chuť. Pokud se plánuješ vydat z baru brázdit sjezdovky, správnou volbou je nealkoholický nápoj jako tento. Zahřeje nejen dospělé, ale i děti.
Glögg
Svařené víno s vodkou dochucené kardamonem, zázvorem, skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou je silné pití oblíbené především v severských zemích.
Horké pivo
Vzniklo v Polsku a najdete ho tam v každém lyžařském areálu. Připravuje se ze světlého piva, medu, malinové šťávy, dochucuje se skořicí a hřebíčkem. Sklenice se ozdobí plátkem pomeranče a Polské horké pivo je na světě.
Horké jablko, broskev nebo další ovoce
Tento nealkoholický drink je vhodný pro všechny věkové kategorie. Jedná se o ovocný mošt zahřátý a ochucený kořením, jako skořice nebo hřebíček.
V zahraničí je typické podávat nejen horké nápoje, ale také koktejly a drinky. Tato tradice už se přesunula i k nám a na českých horách můžeme v nabídce najít tyto drinky z ciziny.
Prosecco
Šumivé víno, které vzniklo v severní Itálii zná každý. Většinou ho podávají v každé restauraci i baru.
Aperol spritz
Italský drink na bázi vína míchaný z prosecca, sodovky a Aperolu, což je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Dopřát si ho můžete dnes všude možně nejen na sněhu.
Tak který tradiční nápoj si na horách vychutnáš?