10+1 Věcí, které by měl znát každý lyžař

Lyžování na ledovci v létě

Lyžování na ledovci, lyžování na sněhu, Lyžování v zimě, Sjezdovky, lyžování v létě


1. Učím se různé styly

Trénink instruktorů
Lyžování, výuka na trenažéru, Instruktor lyžování, Trenažér, Lyžařské vybavení

Neexistuje jeden jediný správný lyžařský styl, ke kterému by se měli všichni dostat. Určitě jsou fyzikálně efektivnější způsoby lyžování pro různá prostředí, ale také aktuální nálada a sněhové podmínky přispívají k výběru způsobu jak jezdit.

Výzva prvního bodu je tedy to, abyste nejezdili jen na jednom typu sjezdovky, na jednom páru lyží a pořád stejně. Učte se jezdit rozdílnými styly. Například smýkaný oblouk na černé sjezdovce může vystřídat carving na modré. Zaplaťte si trenéra a stále se učte. I závodní jezdci moto GP se musí přizpůsobovat novým stylům jízdy. Lyžařské školy nejsou jen pro začínající děti a dospělé ze zemí bez sněhu.

2. Zjišťuji počasí dříve než tam jedu

Je téměř nepřeberné množství serverů s nabídkou předpovědí počasí, některé jsou velmi laické, jiné jsou hluboce odborné.

Nejjednodušší předpověď počasí je počasí.cz, která pokrývá jen základní parametry v dané oblasti.

Mnoho cestovatelů si chválí (zejména pro Evropské lokality) chválí norské YR.no.

Starší čeští lyžaři si zvykli na panoramu, někteří hledají informace na holidayinfo.cz. Kromě samotné předpovědi zjistíte, kolik a jaké sjezdovky a vleky jsou otevřené, jaké je množství sněhu, můžete se podívat na webkamery.

Pokud chcete mít přehled také o dalších evropských střediscích nebo si rychle porovnat, kde jsou aktuálně nejlepší podmínky, orientujte se na Bergfex (také v mobilní aplikaci).

Pokud potřebujete opravdu detailní předpovědi počasí, obraťte se na Mountain-forecast.com. Lokalitu si můžete prohlédnout v různých nadmořských výškách, pro které najdete intenzitu větru, srážky, rozsah teplot, poctovou teplotu a mnoho dalšího.

Skialpinisté a fanoušci freeridu by rozhodně měli myslet na to, že nejenom předpověď počasí, ale také analýza teplot, větru a srážek za uplynulé období, je důležitá. To totiž rozhoduje o tom, jaké lavinové podmínky před vámi panují. Nepodceňujte lavinové předpovědi, např. European avalanche warning services.

3. Na sjezdovky chodím když je nejméně lidí

Google mapy mají funkci, která ukazuje, jak jsou atrakce vytěžovány návštěvníky. Vyberte si téměř kterýkoli ski areál chcete a máte rádi a zjistíte podobnou věc.

Pokud nechcete pálit čas své permanentky v řadách, přijďte 30 min před otevírací dobou (ski areály nejčastěji otevírají 8:30 nebo 9:00) a užijte si první 2 hodiny dne. Pak si dejte brzkou pauzu na oběd a zatímco pařmeni a ranní lenoši zaplní svahy, odpočiňte si. Protože jakmile oni během poledne, už unaveni, půjdou na oběd, může se stá, že sjezdovky se ještě na chvíli uvolní. Poslední hodina je zrovna tak časem, kdy už se řady netvoří, bohužel ale kvalita sjezdovek nenabízí to samé, co ráno. Dvojnásob to platí pro umělý sníh.

4. Mám správně nastavené vázání lyží

Nikoho nenavádím k tomu, aby si neodborně zasahoval do vybavení. Určitě ale není na škodu vědět, co se na vybavení nastavuje. Můžete se tak třeba zamyslet, jestli si necháváte servisovat své lyže nebo lyže pro své děti na správném místě.

U nových lyží a vázání je rozhodně nižší riziko poruchovosti vybavení a jednotlivých komponentů. U staršího vybavení je třeba dbát rozhodně vyšší opatrnosti. Přecejen voda z roztátého sněhu způsobuje korozi a ta může ovlivňovat funkci prvků uvnitř vázání. Kvalitní ski servisy tak po nastavení vypínací síly vázání provádí také strojové testování daného vázání. A z takového testu by měli být schopni vám dát také výsledný protokol.

Nejste si jisti, že máte své vázání nastaveno správně? Můžete si to ověřit pomocí aplikace například rentmaxx z-value. Budete potřebovat svou výšku, váhu, velikost skořepiny lyžáky a úroveň svých jezdeckých schopností.

Výsledná hodnota by měla odpovídat nastavení značky ve špičce i patě vázání. Její nastavení se provádí jednoduše otáčením šroubu šroubovákem.

Mimochodem, pokud dojde k nehodě, která se bude vyšetřovat, jedna z nejdříve vyšetřovaných skutečností je stav vybavení. Podívat se na správné nastavení vázání je logické a snadné. Předejděte zranění (zranění kolene jsou velmi bolestivá, vyžadují operace a dlouho se hojí) a mějte své lyže nastaveny tak, aby vázání včas vyplo.

5. Makám na sobě dříve než se zima zeptá

Lyžování je sport, náročný sport. Připravujte se na něj dlouhodobě a to nejen silově, ale také z pohledu stability a mobility.

6. Výhodně si koupím skipas

Ceny skipasů se různí i v rámci stejného střediska. Zkuste si spočítat kolikrát musíte jet do svého nejbližšího oblíbeného ski areálu, aby se vám vyplatil sezónní skipas. Ten totiž vychází naprosto nejlevněji.

Pokud jedete někam dále, kupujte si skipasy dopředu a online, cena bývá standardně o 10% nižší než na místě nebo v den lyžování.

Rozhodně se zorientujte v nabídce lokálních slevových karet nebo nabídek pro hotely a penziony. Mohou mít slevu na skipasy nebo aspoň na jiné aktivity v regionu. Minule jsem v ubytování v Kaprunu dostal navíc poukaz na termální lázně v hodnotě 40 €. Rozhodně prozkoumejte lokální možnosti.

7. Mám se rád

Když někam odjíždím, snažím se vrátit zpět ve zdraví a se skvělými zážitky. Velká analýza úrazů hlášených zahraničním pojišťovnám ukázala skutečnosti, které jsou nebezpečné a kterým se dá relativně dobře předcházet.

Pracujte na své technice, protože vybavení zrychluje (i přes současný zákaz používání fluorových vázání na profesionální úrovni).

8. Bezpečně zastavuji ve skupině

Skupiny na svahu zastavují dle FIS pravidel vždy pod sebou, každý další zastaví níže než ten poslední. Důvodem je to, že brzdící lyžař zastavující nahoře by mohl smést všechny už stojící lyžaře.

Ve volném terénu je to však opačně. Ten, kdo zastavuje, dává všem následujícím najevo: „Stojím na posledním známém bezpečném místě.“ Nikdy nezastavujte ve volném terénu pod lyžařem před vámi.

9. Používám správné mapy

Co myslím tím správné? Nejde o konkrétní aplikaci, jde o správné zakreslení. O jakých mapách je tedy řeč? Používejte ZIMNÍ MAPY.

Některé papírové mapy jsou vyráběny naprosto separátně pro letní a zimní sezónu, jiné jsou z každé strany určené pro jinou sezónu.

Není náhodou, že nejlepší SW české mapy, Mapy.cz mají možnost přepnout na zimní mapy.

V zimním období panují jiná rizika, která v létě řešit nemusíme, například lavinové nebezpečí. To je do mapy zakresleno buď přímo, nebo jsou nebezpečné značené trasy zakresleny jako nebezpečné, neudržované nebo jsou v zimních mapách úplně vynechány.

Nejen ski mapy na pokladnách a v aplikacích ski středisek ukazují čísla a názvy vleků a sjezdovek. Zmiňované Mapy.cz také znají většinu těchto středisek, včetně snowparků. A v neposlední řadě také znají polohu chat, kde se můžete občerstvit nebo hledat pomoc.

10. Mám uložené Číslo na horskou službu

Při přednášce se v této chvíli z publika ozývá „1210“ nebo „12, 10“. Vždy u toho kývu hlavou, pak ale řeknu razantně ne. Uložte si do svých telefonů:

+420 12 10

Číslo na českou horskou službu totiž není mezinárodní nouzová linka. Naše hory jsou povětšinou umístěny na hranicích s jinými státy a tam signál velmi často může být zachycen silnějšími anténami našich sousedů. Zamezte panice při zjišťování, co je špatně. Uložte si číslo rovnou s předvolbou a udělejte to samé v případě lokálních záchranných linek. Ve většině evropských zemích funguje číslo 112.

+ Aplikace záchranka

Pro případy nouze je tady aplikace záchranka. Okamžitě lokalizuje vaši polohu, můžete popsat nehodu bez mluvení, má zabudovaný metronom pro nepřímou masáž srdce a spoustu dalších funkcí. Opravdu životně důležitá aplikace.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.medicalit.zachranka&hl=cs

Komentáře nejsou povoleny